Mlm tahliI arwh ayah, 12 adik beradik ayah dtg tuntut harta. Makcik cakap aku x layak sbb aku anak perempuan. Siap sound suruh mak aku belajar agama sbb x pandai faraid.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Salam warga FB. Ini confession pertama yang aku pernah tulis di sini. Nama aku Amina berumur dalam lingkungan 30-an dan sudah berkahwin. Alhamdulillah aku bahagia dikurniakan suami yang bertanggungjawab dan baik. Namun bukan suami aku punca aku menulis hari ini. Ibu bapa aku bercerai sejurus melahirkan aku.

Hidup aku 30 tahun selepas itu hanyalah dengan mak dan keluarga sebeIah mak sahaja. Daripada tadika, sekolah, universiti, bekerja, sehinggalah sekarang di rumah menjaga anak aku yang masih kecil.

Hanya mak dan keluarga sebeIah mak yang ambil tahu. Jarang aku berjumpa ayah aku kerana hubungan ayah dan emak yang sangat ‘panas’. Sehinggalah ayah aku menghembuskan nafas terakhir ketika aku masih bersekolah.

Memori aku tentang ayah adalah hanyalah secebis. Namun aku akur sahaja dengan takdir. Mungkin amalan dan doaku boleh disedekahkan, sebagai tanda berbakti kepadanya sebagai orang tua aku. Teringat aku kepada memori ketika berita arw4h ayah meninggaI disampaikan kepadaku dan emak, emak langsung tiada reaksi.

Namun aku ingat dengan jelas, keluarga ayah aku mula berbicara soal harta peninggaIan, duit, kwsp dan sebagainya. Semasa malam tahliI, aku hanya mendengar dan memerhati. Aku duduk di sudut dengan emak. Aku dapat rasa emak dan bekas mentuanya tidak mempunyai sejarah yang baik.

Bekas mentuanya (nenek aku) juga melihat aku dengan pandangan penuh benci. Tidak seperti sepupu – sepupu aku yang lain asyik didukung dan diagah. Adik beradik ayah ramai, 12 orang kesemuanya. 7 teratas dan dua terakhir adalah lelaki.

Masing – masing galak berbincang soal pembahagian harta. Ada salah seorang adik beradik perempuan ayah terus cakap pada ibu “kau dah bercerai kan ha takyah nak meminta eh”. Mak jawab “kita tengokla faraid macam mana kak. Yang penting pergi amanah raya dulu. Apa pun Amina anak dia juga, ada hak juga sedikit sebanyak”

Perempuan tu (aku tak nak panggil dia makcik) berang dengan mak aku. Dia cakap “alah anak kau perempuan bukan laki. Dalam islam anak laki saja ada hak besar peninggaIan arw4h! Kalau perempuan dapat sikit saja! Bawak bawak la pegi belajar agama.”

Masa tu aku kecik lagi, tapi aku faham mak sedang dih1na. Dari aku kecik mak aku tak pernah nak jejak kaki balik sini, tapi dia bawak jugak aku balik sekali ni untuk tahliI ayah. Mungkin penghormatan terakhir. Itu pun untuk semalam saja.

Aku tengok adik beradik ayah semua tengok tengok mak. Ada yang tengok sambil siniskan muka. Tapi mak hanya keraskan air muka. Mak memang muka ketat, lebih kepada unapproachable punya airmuka. Orang kata muka sombong la.

Tapi bagi aku mak wanita hebat, anak yang baik kepada nenek dan atuk aku, dan ibu yang penyayang kepada aku. Aku cukup semua dengan hanya ada mak. Malam tu kami tak makan pun, habis tahliI mak terus drive balik rumah tumpangan.

Kami bungkus nasi di tepi jalan. Aku lupa tahun bila, tapi mungkin hanya beberapa tahun lepas ayah meninggaI. Duit bahagian faraid aku dapat. Selepas ditolak semua family beIah ayah yang hampir 10 orang lelaki dan 4 orang perempuan, jumlah bahagian aku lebih kurang 3 ribu.

Aku ingatkan jumlah tu banyak, tapi mak cakap harta arw4h lagi banyak. Mak bawak aku balik jumpa mereka. Perbincangan jadi tegang juga sampailah perempuan tu (aku tak nak sebut dia makcik aku) marah – marah mak aku. Dia cakap mak aku tak sedar diri.

“Anak kau tu kau dah bawak lari awal – awal lagi lepas cerai. Kenapa nak ada hak atas arw4h pulak?”

“Kalau ikut aku kan, kau anak beranak memang takde kena mengena pun dengan arw4h dah”

“Kira ok la dapat jugak sikit”

“Kami ni lagi lama duduk dengan arw4h tau”

“Kami lagi berhak”

Gerun. Aku gerun dengan hari tu. Bila difikirkan balik aku tak tahu mana mak dapat keberanian tu. Mak tak takut langsung. Tapi sebelum kami balik mak ada sound semua orang. Mak cakap, “tapi apa pun harap semua yang dapat pembahagian harta ni kena sedar la,

banyaknya harta yang dapat banyak la tanggungjawab dan kebajikan Amina yang kamu kena jaga. Sebab sepanjang hayat Amina tak pernah dibayar nafkah. Tapi kalau nak abaikan tanggungjawab ni silakan. Tunggu baIasan Allah”

“Eh tak payah nak main nama Allah la”

“Kau tu yang tak tahu hukvm hakam”

“Anak perempuan ikut islam memang terima sikit”

“Kut mana – mana kami lebih berhak ke atas segala harta arw4h berbanding Amina!”

“Dia hanya anak perempuan”

“Kami ni adik beradik!”

Jadi itulah sedikit sebanyak kisah hitam yang aku masih ingat. Sedih sangat bila difikirkan. Al-Fatihah juga untuk mak. Sentiasa berusaha keras untuk aku belajar tinggi – tinggi. Baru – baru ni pihak sana ada hubungi aku.

Katanya aku perlu membayar sejumlah wang pada pihak bank. Arw4h ayah masih ada buat pinjaman dengan satu bank. Namun kesemua mereka berpakat mahu aku yang langsaikan. Padahal berapa lama sudah kami tidak bersua muka. Aku bukan macam mak. Mak berani. Tapi aku cuba juga untuk mempertikaikan.

“Kenapa saya pula kena bayar?” Aku tanya baik – baik

“Dah kau kan anak. Kau la w4ris. Buat – buat tak tahu pulak”

“Ni bukan tanggungjawab kami”

“Kami adik beradik arw4h bapak kau saja”

“Kau tu yang anak dia”

Aku betul – betul terkedu. Kenapa ada orang macam ni wujud dalam dunia ni? Satu keluarga pula tu. Sump4h dengan nama Allah, selepas arw4h meninggaI, tiada satu pun yang bertanya khabar apatah menjaga kebajikan aku. Suami aku banyak memujuk. Dia cakap tak apa dia boleh usahakan.

Apalah sangat nak dibandingkan dengan nilai ketenangan arw4h ayah di alam sana. Suami aku lahir dalam dulang emas, di dalam family yang sangat support antara satu sama lain. Pendek kata, tidak berkira dan tamak bab duit.

Aku sangat tersepit, aku sangat benci mereka dan ingin mereka terima pembaIasan. Namun aku juga cair mendengar nasihat suami aku untuk menjadi anak yang mengambil tanggungjawab walaupun bukan tempatnya kali ini. – Amina (Bukan nama sebenar)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *