Pkul 4am suami kejut bngun, soal dah habis ke belum dtg bulan. Check dah kering. Tiba2 suami jerkah. Menangis aku bila suami gtau kenapa dia marah sngt.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Al-kisahnya jam 4 pagi, Aku sedang tidur dan dia kejvtkan aku lalu berkata, “Datang bulan dah habis? Saya rasa dah macam lama sangat ni telekung awak tu tak bergerak” Aku terdiam.

“Hari ini dah hari keenam,” kata aku dalam hati. “Hari ini, hari last kot. Baru tadi, saya check dah kering (jam 1 pagi). Esok pagi saya mandi wajib. Nak mandi tengah malam sejuklah awak,”

“Bangun mandi wajib sekarang! Kenapa nak tunggu pagi esok? Habis awak nak tinggal Isyak padahal awak dah boleh sembahyang?” Aku diam lagi.

“Awak ini buat mudah saja dengan sembahyang. Saya perasan orang perempuan ini suka tanggvh mandi wajib. Padahal mandi wajib tak sampai 10 minit pun,”

“Sejuklah awak,” jawab aku. “Okay kejap” Dia keluar bilik dan ke ruang tamu dan dia masuk dengan membawa lighter. “Awak tak tahan sejuk? Okay. Tapi kalau apl awak sanggup than, awak tak payah mandi wajib.

Kalau awak boleh than apl maknanya awak boleh than apl nraka sekali,” katanya sambil cuba menylakan apl dan acah nak membkar lengan aku.

Aku mengelak. Tapi aku diam lagi. “Aten, awak tahu tak yang saya tanggvng d0sa awak? Saya tak mahu bila kaki saya dah selangkah boleh masuk syurga, tiba-tiba Allah panggil saya dan berkata.

“Wooii Ameq, ang nak pi mana? Ni bini ang lagu mana pulak? Ang ada tegur dia suh sembahyang bila masuk waktu, suh baca quran, jaga avrat. Meh sini meh sini! Ang kena bertanggungjawab atas d0sa bini ang pulak”

“Saya tak nak disebabkan awak, saya masuk nraka sekali Aten. Kasihanlah pada saya Aten. Jangan buat saya macam ini.

Kalau awak sayang saya, awak pergi mandi wajib dan sembahyang Isyak. Lagi satu, awak kan tahu saya ini slbuk berkerja siang malam, kadang-kadang tak sempat nak membaca Quran.”

“Apa salahnya kalau awak wakilkan saya baca Quran? Nabi kata, seorang sahaja dalam rumah itu ada orang yang membaca Quran, inshaAllah seluruh keluarga itu akan terhlndar dari fltnah.”

Hmm aku diam lagi. Aku tak sentiasa istiqamah baca Quran. Selalu on off baca Quran. Sepatutnya tiap-tiap hari kan? Dia datang dan belai lembut rambut aku.

“Awak selalu kata ‘kenapa kita tak dapat anak lagi’. Awak selalu nak mempertlkalkan perancangan Allah. Aten, Allah nak kita bersabar.

Allah nak kita sembah dan meryu pada dia. Cubalah sembahyang awal dan jangan lambat, sembahyang biar ksyuk, lepas sembahyang berdoa pada Allah dan baca Quran.”

“Saya tengok awak lepas sembahyang kadang-kadang tak sempat baca doa dah terus bangun. Macam mana Allah nak bagi anak?” Aku mula bertanya.

“Bukan saya nak mempertlkaikan. Tetapi ini satu persoalan. Kenapa ada orang yang tak sembahyang, tak berpuasa, tak baca Quran, tak mentup avrat boleh mengandvng dan senang dapat anak?”

“Ini jawapan saya. Dia mungkin diberi anak yang cepat, tapi dia tetap akan ada dvgaannya. Bila besar, anak-anak dia tak nak dengar cakap, dgil dan bermsalah.

Orang kata ada anak ini best, tetapi anaklah dgaan paling terbesar dan sebab anak jugak kita boleh masuk nraka kalau kita tak pandai membmbing dan kalau kita tak berubah jadi ibu bapa yang baik dari segi agama.”

“Walaupun dia memang dah cukup baik Allah tetap bagi dgaan. Cuba tengok ada yang dapat anak dari kecil lagi menghldap penyaklt perlukan duit puluhan ratusan ribu, ada yang dapat anak tak cukup slfat. Itu semua dgaan dan ujian dari Allah.”

“Orang yang tak ada anak ada dvgaannya, orang yang ada anak dvgaannya juga. Allah akan mendvga semua orang. Sebab itu saya selalu kata baca doa baca Quran.

Bila Allah rasa kita dah cukup baik, Allah akan bagi anak pada kita sebab Allah tahu kita dah cukup layak untuk jadi ibu bapa yang baik untuk anak anak kita nanti.

Saya tak suka awak mempertlkai perancangan Allah. Awak tahu tak perancangan Allah adalah sebaik-baik perancangan buat manusia?” katanya

Aku menangls, aku bersyukur kerana ada suami yang selalu memberikan sokongan dan menasihatkan aku. Dia tidak pernah nak menylahkan aku dan dia selalu berkata bahawa ‘Ini semua ujian dari Allah,”. ‘Dah, bangun. Pergi mandi wajib’.

“Solat itu tiang agama, sesiapa yang mendirikan solat sesungguhnya dia telah mendirikan agama dan sesiapa yang tinggalkannya maka sesungguhnya dia telah merntuhkan agama”. Kisah tentang solat ini di kongsikan oleh seorang wanita bernama Atenn Azlan di

Facebooknya, dimana beliau menceritakan tentang seorang suami yang menegurnya tentang solat. Semoga anda mendapat manfaat dari perkongsian ini. Kredit tulisan asal kepada Cik Atenn Azlan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *