“Hina aku murid miskin” Pelik ayah tiba2 hantar ke tapak perhimpunan. Dia tempik. Aku dah kecut, dadaku berdegup kencang. Aku tunjuk.

Hinanya Si Pelajar Miskin Part 1 Dan 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Namaku Bunga Putih, berasal dari sebuah kampung yang terletak di selatan tanah air. Lahir pada tahun 80-an.

Terima kasih admin jika cerita aku ini disiarkan. Aku tak pandai mengarang tapi aku cuba untuk luahkan apa yang aku pendam dan menjadi trauma sepanjang hidup aku sehingga hari ini.

Sedikit pengenalan tentang keluargaku. Ayahku seorang “buruh kampung” yang mana kadang ada kerja, kadang tiada kerja.

Terkadang memang sengaja malas untuk pergi ke kerja dan tidur dirumah sepanjang hari. Merupakan seorang ayah yang “Baran dan berangin”.

Ibuku pula seorang suri rumah yang berusaha mencari nafkah dengan melakukan pelbagai kerja demi memastikan nasib kami terbela, cukup makan, dan bersekolah.

Bagiku, ibuku seorang bidadari yang “sangat cekal dan tabah”. Kami 5 beradik seibu sebapa dan 2 beradik seibu.

Asalnya ibuku seorang ibu tunggal yang kematian suami. Punyai 2 orang anak, seorang lelaki dan seorang perempuan.

Anak lelakinya sejak lahir sudah diambil orang dan dijadikan sebagai anak angkat dan seorang lagi ibuku bela sehinggalah dia bertemu dan berkahwin dengan bapaku.

Maaf terlalu panjang pengenalanku supaya pembaca faham dengan lebih mendalam isi penceritaannku nanti.

Alhamdulillah, sungguhpun kami miskin, ibu dan ayahku masih mampu untuk menyekolahkan kami semua.

Aku tidak dimasukkan ke sekolah tadika. Namun begitu, seawal usiaku 6 tahun aku sudah mampu menguasai ilmu 3M (membaca, menulis dan mengira).

Aku belajar melalui pemerhatianku daripada abang dan kakakku yang telah bersekolah.

Aku kira sekolah itu sesuatu yang menyeronokkan, tak sabar rasanya nak mulakan alam persekolahan. Temui rakan baru dan belajar ilmu baru.

Namun apa yang terjadi adalah sebaliknya. Rupanya inilah titik permulaan “hinanya aku sebagai pelajar miskin”.

Masuk sahaja sekolah ditahun 1, aku bayangkan aku akan punyai ramai kawan tetapi malangnya tiada seorang pun rakan yang sudi berkawan denganku.

Aku rasa mungkin kerana faktor pakaian ku yang lusuh (baju lama yang disedekahkan orang) membuatkan mereka “jijik” berkawan denganku.

Cikgu juga meletakkan aku di tempat duduk yang paling belakang kerana aku sudah menguasai 3M. Tempat duduk hadapan pula untuk pelajar pelajar yang belum menguasai 3M.

Loceng rehat berbunyi…. aku sekali lagi cuba mencari rakan untuk rehat bersama, namun tiada siapa yang sudi. Aku berjalan seorang diri diiringi guru kelas dihadapan.

Untuk pelajar tahun 1 kami diberikan makanan percuma, Rangkaian Makanan Tambahan (RMT), jadi kami diarahkan guru untuk makan makanan yang telah disediakan dimeja kantin.

Setiap murid mengambil makanan seorang satu dan duduk. Mereka berborak antara satu sama lain, sementara aku pelahan lahan menghabiskan makanan yang diberikan seorang diri.

Aku cuba untuk berbual dengan rakan rakan lain tetapi tidak diendahkan.

Hari hari yang berikutnya amat menyedihkan bagiku. Setiap hari aku tetap berusaha mencari “kawan” tetapi masih tiada yang sudi….

Setahun telah berlalu… aku hidup “sendiri” di sekolah. Aku tetap pergi sekolah seperti biasa, Tak pernah merungut walau tiada seorangpun yang sudi berkawan denganku.

Darjah 2 kelasku telah ditukarkan ke bangunan usang yang lama. Keadaan kelas sudah bertukar, dari berlantaikan simen, sekarang berlantaikan kayu lama.

Apa yang boleh aku gambarkan keadaan kelas ini seperti “rumah atas tradisional yang lama”.

Kelas tersebut agak panjang, tak silap aku ada 3 kelas disitu. Aku difahamkan itu bangunan sekolah dari zaman jepun lagi… betul atau tidak wallahualam…

Tukar kelas baru, aku happy sangat sangat. Dapat tempat duduk baru, tapi masih lagi dikedudukan paling belakang bersama sama pelajar lelaki yang “agak nakal”.

Keadaan kelas baru itu agak usang. Susunan lantai kayu juga tidak rapat, jadi aku boleh nampak pemukaan tanah yang ada dibawah.

Tiba tiba aku terpandang ada “kilauan silver” yang bersinar disebalik pemukaan tanah. Loceng rehat berbunyi… aku cepat cepat keluar pergi makan dikantin.

Habis makan masa masih panjang, jadi aku berlari semula ke bahagian bawah kelas mencari “kilauan silver” yang aku nampak semasa dikelas tadi.

Terbongkok bongkok aku sendirian mencari “kilauan silver” tersebut seorang diri.

Tiada seorang murid pun yang berada dikawasan kelas tersebut. Barangkali semuanya sedang makan atau sedang seronok bermain bersama rakan rakan, kecuali aku yang masih “sendiri”.

Akhirnya aku jumpa “kilauan silver” itu. “Ini duit 10 sen” getus hatiku… Aku senyum kegirangan…

Duit 10 sen itu agak buruk dan sebahagian besar permukaannya sudah diseliputi tanah. Mungkin sudah berada lama dibawah dan tiada budak yang berani untuk mengambilnya.

Mungkin juga kerana mereka takut terserempak dengan “hantu jepun”. Hehehe…

Sekarang aku dah ada aktiviti baru! Sekurang kurangnya aku tidak lagi perlu duduk seorang diri di dalam kelas sementara tunggu loceng “tamat rehat” berbunyi.

Sejak hari itu, bermula lah aktiviti baru aku mencari duit dibawah kelas.

Ada pelbagai jenis duit yang aku jumpa. Duit 1sen lama empat segi yang kaler coklat tu pon aku jumpa. Paling besar aku pernah jumpa duit 50 sen. Hehehehe….

Kadang kadang ada hari yang aku malas nak mencari duit, aku hanya akan akan duduk memerhati kawan kawan lain yang seronok bermain dari jauh.

Terhibur hatiku melihat rakan rakan yang ketawa kegirangan. Tak dapat main bersama, dapat tengok mereka bermain dari jauh pun dah cukup seronok pada aku.

Tahun berganti tahun, tak ada apa yang menyeronokkan disekolah, kecuali dapat makan free dan aktiviti mencari duit hehehe…

Di negeri kami, sekolah agama adalah wajib. Jadi selepas sekolah harian, petangnya aku akan dihantar ke sekolah agama oleh ayahku dengan menaiki motor honda bulat lama peninggalan aruwah atukku.

Kadang kala balik dari sekolah harian terpaksa berjalan kaki sebab ayah lupa ambil.

Dalam seminggu kadang sampai 2 atau 3 kali aku balik sekolah berjalan kaki sebab ayah lupa ambil. Jarak rumah aku ke sekolah lebih kurang 500 meter.

Aku ada sepupu satu sekolah denganku yang ayahnya mengambilnya menaiki kereta atau motor tapi jarang sekali nak menumpangkan aku.

Dia abang kepada ayahku yang tinggal sekampung denganku. Mereka berdua memang bermusuhan. Alfatehah buat pakcikku.

Korang nak tau duit yang aku jumpa dibawah kelas aku buat apa?! Aku beli guli… hehehe… balik dari sekolah agama, aku main guli dengan budak budak lelaki dekat kampung aku.

Ada juga bermain bersama sepupu sepupu perempuan aku yang lingkungan umurnya lebih kurang sebaya denganku.

Mereka juga bersekolah sama denganku. Cuma disekolah kami tidak berkawan, mereka ada kawan mereka sendiri, aku pun tidak mahu menggangu.

Kami hanya berkawan bila dikampung selepas balik dari sekolah agama, ataupun waktu cuti sekolah sabtu dan ahad.

Wahhh!!! Dah panjang sangat aku menulis kalau ada yang sudi nak baca nanti aku sambung lagi macam mana aku dibuli oleh pelajar pelajar lelaki disekolah rendah. Apa yang aku lalui nie buatkan aku trauma sangat.

Pantang aku dengar atau membaca tentang pelajar miskin atau anak anak saudara aku yang bercerita tentang pelajar miskin disekolah. Hati aku akan berdegup kencang, pelbagai rasa ada, marah, simpati, memberontak semua bercampur aduk.

Malam malam kadang aku menangis sendirian… tak taulah kenapa hehhehee padahal benda dah lama berlaku. Aku pon dah berdamai dengan takdir yang tertulis.

Tapi tetap masih lagi ada sisa sisa air mata yang tertinggal. Mungkin mereka tak mahu pergi atau aku yang “sukar” melepaskan mereka…

Akhir sekali, Aku doakan semoga semua pelajar pelajar disekolah dapat diberi perhatian yang sewajarnya oleh guru guru, walau dari apa sekalipon latar belakang mereka. Terapkan nilai empati dalam diri kanak kanak.

Pupuk nilai kasih sayang dan saling mengasihi antara satu sama lain. Kerana mereka masih kecil dan masih mudah dibentuk. Semoga tiada lagi mangsa buli rakan rakan dan dunia dipenuhi dengan kasih sayang yang banyak…

Semoga tiada kanak kanak yang melalui zaman “suram” dan semoga mereka semua dapat hidup dengan kegembiraan yang “unlimited” tanpa perlu rasa takut dan sedih.

Part 2: Hinanya Si Pelajar Miskin II

Assalamualaikum semua pembaca dan terima kasih kepada admin kerana sudi menyiarkan cerita aku yang sebelumnya.

Aku Bunga Putih. Aku dah baca setiap satu komen-komen pembaca yang dikasihi sekalian pada post aku yang pertama. Terima kasih semua diatas komen komen yang diberikan dan tak kurang juga yang sudi berkongsi pengalaman yang ada.

Hari hari yang aku lalui tanpa “kawan” disekolah bermula dari darjah 1 sehingga tamat persekolahan darjah 6.

Sungguh waktu terlalu pantas berlalu, namun peristiwa “sendirian” itu masih lagi berbekas dihati.

Ada betulnya juga komen yang mengatakan kawan tak nak berkawan dengan kita bukan pasal kemiskinan tapi kerana personaliti.

Ya aku akui, personaliti aku juga mempengaruhi mengapa mereka tidak mahu berkawan denganku.

Baju sekolah hanya sepasang aku gunakan dari hari isnin hingga hari jumaat untuk sekolah agama dan untuk sekolah harian.

Baju itu tidak bergosok, dicuci seminggu sekali menggunakan air telaga tadahan hujan yang di ambil dibelakang rumah. Takut jika dibasuh setiap hari tidak sempat kering ataupun baru cepat rosak.

Air inilah yang kami sekeluarga gunakan untuk memasak dan minum, untuk mencuci pakaian dan untuk membersihkan diri kami. Baju itu juga hanya akan berganti bila ada yang sudi memberi (baju terpakai yang disedekahkan).

Aku boleh bayangkan bertapa tidak selesanya kawan kawanku bila aku hadir kesekolah dengan penampilan yang seperti itu. Apetah lagi yang duduk berdekatan denganku.

Mungkin ada bau yang kurang menyenangkan dan membuatkan mereka “tidak lalu” untuk berkawan denganku. Sumpah tak pernah terfikir aku sebelum ini. Terima kasih kepada yang memberi komen. Hehehehe

Untuk makluman pembaca sekalian, keluargaku adalah penerima program perumahan rakyat termiskin (PPRT).

Waktu aku darjah 4 baru kami diberikan kemudahan “Air kolah” yang mana sumber air yang diperolehi daripada takungan air hujan.

Rumahku juga tidak punya bekalan “electric”. Hanya “pelita” yang menerangi kami pabila malam menjelma.

Mungkin betul juga ada pembaca yang mengatakan, budak budak darjah 1 dan 2 tidak pandai menyisihkan kawan kawan kerana kemiskinan.

Mungkin juga aku yang tidak pandai bergaul dan merasa rendah diri. Tapi sumpah aku katakan, aku terlalu gembira ingin mencari kawan sewaktu pertama kalinya aku menjejakkan kaki ke alam persekolahan.

Terimbau kembali saat aku ditahun 4, aku ingin meminjam “pemadam” kepada rakan perempuan sebelahku. Tetapi baru sahaja dia ingin menghulurkan pemadamnya kepadaku, kawan perempuan disebelahnya menghalang.

“Awak jangan bagi pinjam pemadam awak pada dia, mak dia seorang pencuri. Mak dia pernah datang ke kedai kita mencuri gula gula. Mak kita yang beritahu”.

Pemadam yang ingin dihulurkan itu disimpan kembali. Jadi terpaksalah aku menggunakan ibu telunjukku, mengesek gesek kertas buku dihadapanku untuk membetulkan tulisan yang salah. Hitam jadinya tulisan tersebut. Allahuakhbar.

Kata kata ini tidak pernah aku lupakan seumur hidupku. Walaupun waktu itu umurku masih tidak matang. Namun entah mengapa sehingga kini, ungkapan ini sering kali terngiang ngiang dibenak fikiranku.

Malah bila pensel kontotku patah, aku tidak lagi berani membuka suara untuk meminjam barang rakanku disebelah. Korang nak tau apa aku buat?!

Aku kutip cebisan mata pensel yang patah itu, aku gunakan untuk menulis. Aku sangat takut cikgu nampak perbuatanku. Tapi syukur cikgu jarang sampai ke tempat duduk di barisan belakang. hehehe

Ya!! Tahun demi tahun berlalu aku masih bersekolah disitu bersama rakan rakan yang sama dari tahun 1 hingga tahun 6. (sekolah kampung tidak banyak kelas).

Budak budak lelaki yang “agak nakal” itu juga semakin hari semakin berani membuli aku. Waktu sedang belajar mereka tarik tudung aku dari arah belakang. Tidak mengapa, mungkin itu perkara biasa.

Namun bila tiada guru didalam kelas, ditariknya lagi tudung aku sampai tercabut anak tudungku yang didalam.

Terserlahlah rambutku yang kusut masai macam mak lampir hahahaha!!!! Bila aku cuba pakai kembali, ditariknya lagi berulang ulang kali.

Mereka terlalu seronok memperlakukan aku seolah olah aku tiada perasaan. Sehinggalah mereka nampak guru berjalan ke kelasku, baru mereka berhenti.

Aku seperti biasa, diam dan duduk kembali ke tempatku sambil membetulkan tudungku yang senget benget itu. Hehehehe….

Tidak berhenti disitu, kasut sekolahku yang longgar juga sering menjadi mangsa mereka. Al maklumlah kasut “sedekah” kadang kala tak ngam dengan saiz kakiku. Mudah sangat tercabut sewaktu aku sedang khusyuk belajar.

Tanpa aku sedari kasut sekolahku menjadi tarikan budak budak lelaki yang agak nakal ini. Tanpa aku sedari, mereka menyembunyikan kasut sekolahku yang sebelah.

Ada kalanya mereka menyembunyikan kasut aku sebelum rehat. Jadi jika aku tidak dapat menjumpai kasutku, aku tidak akan sempat rehat pada hari tersebut, dek kerana terpaksa mencari kasut aku yang mereka sembunyikan.

Ada kalanya mereka sembunyikan kasut ku sebelum waktu loceng tamat persekolahan berbunyi. Jika aku menjumpai kasutku awal, dapatlah aku pulang tepat waktunya.

Tapi ada masanya aku jumpa kasutku agak lambat. Jadi bila aku jumpa kasut yang disembunyikan itu lambat, aku akan menangis dan berdoa pada tuhan supaya cepat dijumpakan kasutku itu.

Alhamdulillah bila aku menangis dan berdoa pada tuhan pasti tak lama kemudian, aku menjumpai kasut yang disembunyikan itu. Mungkin doa dari anak yang naif ketika itu mudah dikabulkan… huhu…

Hurm…. Ku kira mereka hanya berani menyembunyikan kasutku dalam diam, namun lama kelamaan mereka juga dah berani mengambil kasutku dan tunjukkan kepadaku.

Bila aku cuba mengambil dari salah seorang dari mereka yang memegang kasutku, mereka akan lempar kasutku kepada rakan yang lain.

Jadi aku akan terpinga pinga berebut kasutku keseorang, demi seorang lagi rakan lelaki yang lain pada waktu itu.

Kadang kadang selepas penat mengejar dan diperlakukan seperti itu, aku tak dapat nak menumpukan perhatian sepenuhnya sewaktu sedang belajar.

Perbuatan ini bermula dari aku darjah 4 sehingga darjah 6.

Masih segar dalam ingatan tetang satu lagi kejadian dimana “colour penselku ” dibuang tanpa perasaan.

Seminggu sebelumnya cikgu sudah mengingatkan semua pelajar untuk membawa pensel warna ke sekolah.

Waktu balik aku bagitahu mak yang minggu hadapan aku perlu membawa pensel warna ke sekolah. Aku lihat wajah mak berat namun dia tetap usahakan. Hasil duit jualan kuih yang tidak seberapa dia gunakan untuk membeli pensel warna dikedai runcit yang berdekatan.

Namun apa yang menyedihkan bagiku, waktu aku ketandas aku letakkan pensel warna itu dibawah ruang mejaku yang kosong. Padaku pensel warnaku selamat disitu kerana aku tidak ketandas lama.

Tetapi apabila waktu hendak menggunakan pensel warna tersebut, aku cari pensel warna tersebut sudah hilang. Ahhhh…. mana penselku getus hatiku…

Allhuakhbar… sedihnya hati aku tuhan sahaja yang tahu… sudahlah mak belikan bersusah payah, aku pula hilangkan. Aku cari serata tempat duduk, sampai ke tong sampah aku cari tapi tak jumpa.

Akhirnya aku mengalah. Sampai waktu untuk menggunakan pensel warna tersebut, aku tiada apa untuk diguna. Aku perhatikan rakan rakan lain sibuk mewarna sedangkan aku hanya melihat sayu…

Aku rasa dah panjang sangat dah aku tulis. Nanti bosan pulak korang nak baca… hehehehe…

Oklah aku berhenti disini. Kalau masih ada yang nak baca sambungan kisah aku, aku akan ceritakan kat mana aku jumpa pensel warnaku dan bagaimana titik pengakhiran kisah aku dibuli.

Terima kasih pada semua yang sudi membaca dan komen pada kisah aku. Aku sayang korang semua. “Virtual hugs”

Salam sayang dari aku untuk semua; Aku yang berdamai dengan takdir.

Sambungan: Hinanya Si Pelajar Miskin III

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua para pembaca dan jutaan terima kasih kepada admin kerana masih sudi menyiarkan cerita aku yang sebelumnya dan sehinggalah part ini.

Terima kasih juga aku ucapkan kepada pembaca yang sudi memberi komen kepada perkongsian aku sebelum ini. Aku sangat sangat hargai setiap satu komen komen yang diberikan.

Tidak kurang juga yang menitipkan doa buat aku. Aku doakan semoga yang baik baik juga untuk kalian semua.

Ya… Ia hanyalah suatu kenangan yang pahit dan sepatutnya aku buang jauh dari ingatan ini. Penulisan aku disini bukan untuk meratap nasib, mengimbau kenangan lama, ataupun menyebarkan aib…

Tapi aku sekadar ingin berkongsi nasib dan pengalaman pahit ini kepada semua pembaca. Semoga ianya sedikit sebanyak memberi manfaat, kekuatan bagi yang senasib denganku dan pengajaran yang baik buat semua. Inshaa Allah…

Korang nak tau pensel warna yang hilang itu aku jumpa dimana?! Ada seorang budak lelaki yang memberitahu aku, pensel warna itu telah dicuri oleh adiknya.

Ibunya menjumpai pensel warna itu didalam beg sekolah budak tersebut. Lalu ibunya menyuruh budak itu memulangkan semula pensel warna itu kepadaku.

Tapi apabila sampai disekolah, yang terjadi adalah sebaliknya… Sepatutnya pensel warna itu dipulangkan kembali padaku.

Tetapi budak itu telah mengeluarkan kesemua pensel warna tersebut dan membalingnya satu persatu kedinding belakang, yang berdekatan dengan tong sampah.

Bertaburanlah pensel warnaku dipenjuru kelas. Ada yang dah dipatahkan, ada yang matanya sudah rosak, dan ada juga yang masih elok.

Kotaknya dikoyak dan dibuang ke dalam tong sampah.

Sedih… sungguh sedih dan terhina. Jiwaku sangat tersiksa, tapi lidahku tidak mampu berkata apa… Mataku hanya melihat, jasadku hanya menerima…

Itu yang aku dapat gambarkan pada kalian apabila melihat apa yang mereka perlakukan padaku….

“Gila, Selekeh, Terencat, Miskin, Busuk, Cacat, Pelik, Sewel dan macam macam lagi ejekan dan panggilan yang diberikan kepadaku”

Tapi entah kenapa sedikit pun aku tidak tersinggung dengan kata kata tersebut. Kata kata ini ku anggap, bagaikan angin lalu yang menyapa telingaku sahaja…

Budak lelaki yang “agak nakal” itu saban hari terus membuliku. Aku rasa mungkin cara ini mereka ingin “bermain” bersamaku. Permainan yang membuatkan mereka amat gembira dan bergelak besar.

Sedangkan aku hanyalah rakan sepermainan di dalam kelas yang “tidak dianggap”.

Permainan demi permainan mereka “bermain” bersamaku. Termasuklah permainan memijak kasut dan menarik kerusi.

“Memijak kasut” tidaklah membuatkan aku sedih dan marah, kerana sememangnya kasut aku sudah kotor dan koyak.

Jadi bila mereka mula memijak mijak kasutku, aku hanya menunduk pasrah. Tiada beza sebelum kasut dipijak dan selepas kasut dipijak. Berbeza hanyalah kakiku yang merasa sedikit sakit.

Yang membuatkan aku marah, bila mereka menarik kerusiku saat aku mahu duduk dan membuatkan aku terduduk dilantai menahan kesakitan.

Korang ada tak pengalaman yang mana bila korang nak duduk atas kerusi, tiba tiba kerusi itu ditarik dari belakang. Yang pernah di “dajal” seperti itu, rasanya sakit kan tulang punggung dan belakang.

Tapi mampukah aku marah mereka?! Hak punya kawan pun aku tak mampu miliki, inikan pula hak untuk “marah”. Aku hanya mampu memendam rasa yang perlahan lahan menyiksa jiwa ini.

Itulah yang mereka acap kali buat pada tubuhku yang kecil ini….

Oh ya korang… Aku tak tahulah, pada zaman persekolahan rendah awal tahun 90-an dulu, ada tak korang alami kekurangan bangku dan meja sekolah?!

Kat sekolah aku dulu, masalah bangku dan meja sekolah ni memang kerap sangat terjadi. Terutama pada budak budak yang duduk dibarisan belakang.

Initiatif aku untuk dapatkan bangku dan meja “yang elok”, dengan datang awal ke sekolah.

Oh ya! Lupa nak bagitahu. Masa aku darjah 5 tu aku dah pergi sekolah sendiri naik basikal. Basikal lama “second hand” yang diberi orang kampung.

Gembira bukan kepalang dapat pergi sekolah naik basikal. Tapi tak lama… basikal aku juga hilang dicuri… Mungkin, mereka yang mencuri itu lebih “memerlukan” basikal itu berbanding aku.

Berbalik kepada cerita bangku dan meja sekolah tersebut. Ya… aku dapat bangku dan meja yang elok untuk aku belajar pada hari itu. Tapi kegembiraan itu tidak kekal lama.

Bangku dan meja yang aku dapatkan itu, seringkali akan ditukar dengan meja dan kerusi lain oleh budak budak lelaki yang “agak nakal” itu.

Kebiasaannya kerusi dan meja itu akan ditukar sewaktu aku rehat. Kerusi dan meja yang ditukar itu sangatlah uzur.

Ada kalanya nak duduk pun kerusinya bergoyang goyang. Ditambah pula dengan keadaan meja yang lebih kurang sama “tidak stabil “.

Sangat sangatlah tidak selesa. Sedangkan mereka pula seronok menggunakan kerusi dan meja elok yang mereka tukar dariku.

Maka duduk lah aku dalam keadaan yang sangat tidak selesa semasa belajar.

Yang lagi sadis, kadangkala mereka ambil terus kerusi aku dan tidak menggantikan nya dengan kerusi yang lain. Beg aku diletakkan atas meja yang lain pula.

Terpinga pinga lah aku keluar mencari kerusi lain untuk di duduki. Cikgu pula tanpa usul periksa memarahi aku kerana baru terhegeh hegah hendak mencari kerusi, sedangkan sesi pembelajaran sudahpun dimulakan.

Dia tidak tahu yang aku juga punya kerusi sebelum itu, mereka telah mengambilnya dariku. Tapi apakan daya…. aku tak mampu untuk “bersuara” hanya mampu tertunduk kesedihan.

Aku tahu, budak budak lelaki yang dibelakang itu terus menerus menertawakan aku. “Kawan”…. sungguh hatiku terluka dengan pelbagai “permainan” yang kamu ciptakan ini.

Pernah satu ketika, sewaktu waktu rehat dikantin, aku cuba nak duduk bersebelahan dengan rakan perempuan sekelas denganku.

Anggapanku mungkin tidak apa jika aku duduk disebelah mereka. Tapi apa yang menyedihkan, mereka mengherdik aku dan melemparkan kata kata yang memalukan aku dikhalayak ramai.

Mereka cakap dengan kuat seolah aku berbuat salah besar dengan mereka…

“Awak… Awak kawan ke dengan Si bunga ni?! Tanya rakan perempuan sekelasku, kepada rakan yang duduk disebelahnya.

” Eh! Tak lah… kita tak kawan pun dengan dia, kenapa dia duduk disebelah kita?! Jomlah kita tukar tempat duduk yang lain ”

Mereka yang seramai 3 orang itu pun menggangkat tray makanan (RMT), dan duduk makan ditempat yang lain. Pelajar lain yang mendengar melihat aku dengan pandangan yang pelbagai.

Aku hanya tertunduk malu. Tak mampu aku nak menggangkat muka dan melihat mereka semua. Sedihnya!!! Hatiku bagai disiat siat… hinanya lah aku ini….

Makan bersebelahan pun aku “tak layak” dengan mereka, getus hatiku.

Lalu, aku pun makan berseorangan dihujung meja kantin, hanya bertemankan kesedihan sambil menghabiskan makanan percuma yang disediakan…

Kebiasaanya, waktu pendidikan jasmani akan diletakkan pada akhir waktu sesi pembelajaran di sekolah rendah.

Maka setiap murid akan disuruh untuk menukar pakaian sukan dan diarahkan untuk terus ke padang sekolah.

Aku paling tak suka waktu pendidikan jasmani. Nak tahu kenapa?!

1. Kerana aku tak punya kasut sukan. Kasut sekolah aku, aku gunakan untuk bersukan.

Kalau musim hujan, padang akan kotor dan basah selepas hujan. Habis kasutku juga akan basah. Esoknya aku terpaksa ke sekolah dengan kasut yang basah.

2. Aku malu nak bukak kasut, sebab tapak kasutku haus dan stokinku juga sangat longgar.

Aku terpaksa guna “getah tempe” supaya stokin sekolah aku tidak tertanggal. Maka berbekaslah pegelangan kakiku yang aku ikat ketat dengan getah tempe itu tadi.

3. Seluar sukanku koyak dibahagian atas lutut dan bertampal dengan kain perca… ada juga bahagian koyak kecil yang tidak bertampal. Hanya koyak besar yang ditampal ibuku.

Dengan penampilan aku seperti ini, aku bagaikan umpan yang menarik perhatian para ikan yang lahap. Aku bayangkan kalau mereka boleh bnuh aku dan makan aku, dan lama mereka buat perkara tersebut.

Suatu hari ketika semua pelajar berkumpul dipadang, semua murid lelaki dan perempuan bermain bersama sama. Aku seperti biasa akan duduk ditepi longkang kecil bersendirian sambil menunggu kedatangan guru pendidikan jasmani.

Ketika itu guru belum sampai ke padang. Jadi budak lelaki yang “agak nakal” itu mengambil kesempatan itu dengan merampas beg sekolahku.

Aku bingkas bangun dan cuba untuk mengambil kembali beg sekolah yang mereka rampas dariku, tetapi tidak berhasil.

Mereka membuat bulatan sambil tergelak gelak ketawa mencampak beg aku dari seorang rakan ke seorang rakan yang lain.

Aku merayu untuk dipulangkan semula beg tersebut secara baik, tetapi mereka semua tidak endahkan.

Mungkin mereka terlalu seronak dengan “permainan” ini. Aku tak putus asa cuba menangkap beg yang dibaling itu.

Tapi beg sekolah itu hanya dipulangkan selepas loceng tamat persekolahan berbunyi.

Rupanya cikgu pendidikan jasmani tidak hadir pada hari tersebut. Padanlah mereka sakan mencipta permainan yang boleh menghiburkan hati mereka. Targetnya tak lain tak bukan adalah aku…

Untuk makluman pembaca sekalian, aku tak pernah sekalipun menceritakan kisah aku disekolah kepada kedua orang tuaku. Hal ini kerana aku sangat takut jika aku bercerita aku akan dimarahi oleh bapaku.

Entah dimana aku dapat kekuatan, lepas kejadian begku dirampas, aku menceritakan kejadian tersebut kepada ibuku. Aku tidak perasan yang ayahku memasang telinga.

Esoknya sewaktu dia menghantarku ke sekolah, dia tidak terus balik malah menghantarku ketapak perhimpunan.

Aku merasa sangat pelik, “Eh! Tak pernah pernah ayah menghantarku ke tapak perhimpunan, kenapa hari ini dia menghantarku pula” getus hatiku…

Sampainya ditapak perhimpunan ayahku bersuara, “Mana budak yang amek beg sekolah bunga semalam?! Main campak campak beg sekolah?! Tunjuk pada ayah?!”

Dadaku berdegup kencang… ketakutan aku pada kawan dah terpadam dek kerana aku lebih takut dengan ayahku. Aku menunjukkan ayah mereka mereka yang mengambil dan mencampak beg sekolahku.

“Awak ke yang ambil beg sekolah bunga dan campak campak beg sekolah dia?!” Tanya ayahku kepada mereka.

Masing masing tidak mengaku… dia tuduh dia, manakala dia menuduh rakan yang lain… masing masing menuduh satu sama lain.

“Pak cik ni dah biasa tau keluar masuk penjara!!! Korang ni semua jangan suka suka nak kenakan anak pakcik lagi!!!

Lagi sekali pak cik dengar korang buat apa apa dekat anak pakcik, pak cik heret sorang sorang masuk dalam penjara!!! Masa tu korang tau la azab masuk penjara tu macam mana. Korang merayu la pada pakcik!!!” Tegas ayahku….

Itulah titik pengakhiran aku tidak lagi dibuli di sekolah…. rupanya aku hanya perlukan ayahku untuk “mengertak” mereka. Menghentikan perbuatan mereka selama ini terhadapku….

Mereka hanyalah berlagak seperti “harimau” dengan mereka yang lebih lemah. Tapi mereka seolah olah seperti “semut” apabila behadapan dengan orang yang lebih “gah”! Dari mereka….

Akhir kata dari aku, jika ada yang ingin aku sambung lagi cerita tentang kehidupanku, akan aku sambung pula tentang guru sekolahku dan kehidupan toxic aku dirumah.

Macam mana “sikap baran” ayahku yang “membnuh” aku dari dalam… dan bertapa sukarnya menjadi “Si Miskin ” di sekolah dan “Si Miskin ” dirumah….

Jika tiada sambutan ini adalah penceritaan yang terakhir dariku….

Salam sayang dari aku untuk semua pembaca yang mengikuti ceritaku ini. Juga terima kasih yang tak terhingga diucapkan kepada semua komen komen kalian.

Maaf juga kerana lewat menulis dan mereka pelbagai “chapter” . Aku sangat gembira membacanya komen komen semua pembaca, seolah olah kamu adalah “rakan mayaku” yang terindah…

Maaf jika ada perkataan yang “typo”.

“Virtual hugs “… really tight and comfortable…

Aku yang berdamai dengan takdir;

Sumber – Bunga Putih (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Sambungan part 2:

Ibu bw kami tgk tv di rumah jiran. Ayah tiba2 dtg, dia pekik. Dgn kayu, mak dilibas. Mlm tu, mak sengaja intai di dapur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *