Suami ugut cerrai bila sy tegur dia pasang lagu, sambil karaoke masa kenduri tahliI arwh mak. Tiba2 mak mertua forward msg wasap suami gtau sesuatu.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Salam admin, tolong hide profile diri saya ya. Salam semua warga facebook, saya nak minta pendapat. Saya sudah berumahtangga sekitar 4 tahun dan kami masih belum

dikurniakan anak dengan suami kedua saya ni. Sebelum ni saya sudah pun berkahwin dan mempunyai 3 orang anak. Nak lanjutkan cerita, kisah rumahtangga saya sekarang ni betul – betul buat saya rasa down. Banyak

peristiwa yang buat hati saya sangat – sangat terIuka. Selama kami kawin suami saya tak ada kerja tetap, usia 4 tahun perkahwinan hanya 10 bulan suami dapat kerja. Itu pun gaji kena tipu lagi. Saya berusaha kerja ke hulu ke hilir untuk

mencari nafkah. Anak kadang saya tinggalkan dengan kakak sebab saya tak harap suami yang jaga, maklumlah anak tiri kan. Lagi pulak dia memang tak dapat nak jaga sebab alasan yang tak munasabah. Saya pernah kerja di KL

untuk menyara keluarga hampir 2 tahun, setiap 6 bulan saya akan balik Sabah untuk uruskan hal anak – anak dan jumpa suami. Masa cuti hanya 1 minggu ke sebulan, kemudian saya balik KL kerja lagi.

Disebabkan suami saya bukan la warganegara, oleh itu dia tak dapat nak ikut saya kerja di KL atau kerja bebas macam org lain. Macam ni lah rutin hidup saya menyara keluarga sendiri dan juga keluarga mentua.

Akhirnya suami tetap juga tak nampak apa yang saya k0rbankan untuk dia. Saat PKP ni saya s4ngkut di rumah tak dapat Kerja di KL lagi. Jadi saya cari altenatif lain untuk cari duit. Saya niaga online di rumah.

,Kadang – kadang pendapatan tu ada, kadang – kadang tak ada tapi tetap juga kalau ada duit lebih saya kirim pergi kampung untuk mak mentua kerana semua ahli keluarga suami saya tak berkerja.

Kedua orang tua saya pun sudah meninggaI. Jadi sekarang saya bertahan sendiri untuk semua ni. Dijadikan cerita saya kadang – kadang tak faham kenapa saya boleh sayang sangat dengan suami saya ni. Pertama sekali, saya kahwin memang dia dah tunjuk belang.

Bila g4duh mesti dia akan lari rumah sepupunya. Lepas tu dia call saya minta ambil. Kedua, waktu orang tua saya hidup, masa tu saya bertanggungjawab menjaga arw4h mak. Yang paling membuatkan saya sedih tak terkilan suami tak suka mak saya.

Mak s4kit selalu buat bising, walaupun sebenarnya saya pun kadang – kadang str3ss juga. Suami lari balik kampung mak dia. Dua bulan duk kampung mak mertua, dia call saya minta kirim duit sebab dia nak balik. OK saya kirim lagi.

Bila arw4h mak meninggaI, waktu tu ada kenduri tahliI hari yang ke-3, suami boleh plak lari balik kampung mak dia lagi sebab saya marah. “Mak baru je meninggaI, kenapa suami pasang lagu lepas tu berkaraoke.” Kalau masa tu saya sorang sahaja tak apa.

Suami melaIaklah macam mana sekali pun saya tak Iarang. Tapi ini ada ahli keluarga lain dekat rumah. Saya nak jaga air muka dia tapi dia marah saya pulak siap ugut nak cerraikan sy lagi sbb kurang ajar. Jadi waktu kenduri arw4h hari ke-7, 20, 40, suami tak ada, dia kat kampung mak dia.

Selesai kenduri suami telefon suruh balik kampung mak dia pulak. Saya pun ikutlah cakap suami saya tu duduk kampung mak dia. Saya pergi bandar cari kerja tapi tak ada yang terima saya bekerja alasan usia saya yang dah tua.

Saya pinjam duit dengan kakak, abang, adik saya untuk buat modal sikit – sikit buat jualan tapi masih juga hidup kami susah sebab saya sorang sahaja yang cari duit semua dalam rumah tu saya yang tanggung. Lepas tu saya cuba cari iklan kerja di FB, alhamdulillah dapat tawaran kerja di KL.

Saya pergi KL, sampai KL duit poket hanya RM8 sahaja. Alhamdulillah sebab bos sedia tempat tinggal dan saya boleh buat pinjaman. Hidup saya aman seketika, kerjalah saya mencari nafkah. Tapi sekarang saya tak kerja lagi, hanya duduk di rumah PKP ni.

Pernah suami mengadu dengan mak dia kalau saya badan saya berlemak dan suami tak suka makan dengan anak – anak. Dia geIi, dia malas tengok muka kami. Saya dapat tahu bila mak mertua forward msg suami dan suruh saya jaga badan. Ya Allah. Hati saya betul – betul h4ncur.. Apa saya nak buat umur saya 35 tahun sedangkan suami masih

muda, umur 28 tahun. Kadang – kadang saya rasa dunia ni betul – betul tak adil. Sebelum kahwin, sedang hangat bercinta, dia kata tak pandang usia, tak kisah cantik buruk, tapi sekarang saya betul – betul rasa terh1na.

Apa yang saya perlu buat? Takkan dengan usia macam ni saya nak bercerai jadi janda lagi. Saya nak juga beli krim muka beli ubat kurus memandangkan ada perut yang saya nak isi semua tu saya tolak tepi. Otak saya betul – betul buntu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *