Horrmati perasaan isteri hamil sbelum diceraiikn, walaupn hvkumnya harus – Mufti

BEBERAPA jam selepas kisah perceraian pendakwah bebas, Da’i Nik Farhan Nik Mohamad dengan isteri pertamanya, Fatin Nurul Ain Mat Aris tular di media sosial, isu itu mendapat perhatian Mufti Wilayah Persekutuan.

Menerusi satu posting di Twitternya, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri membuat perkongsian semula mengenai hukum menceraiiikan isteri ketika hamil dan juga ceraii menggunakan aplikasi WhatsApp.

Kedua-dua hukuman itu pernah disiarkan dalam laman web mufti pada Disember tahun lalu.

Menurut Zulkifli, majoriti ulama setuju bahawa hukum menceraikan isteri sewaktu dalam keadaan hamil ialah harus, tidak harram dan tidak juga makruh. 

Posting berkaitan hukum perceraian yang dikongsi Zulkifli di Twitternya.

“Tapi suka juga kami ingatkan, seseorang isteri yang mengandung akan menghadapi keletihan dan tekanan perasaan memikirkan tentang kesempurnaan bayi kandungannya.

“Apabila berlaku perceraiian, ia akan menambahkan lagi penderitaan dan kesusahan yang terpaksa ditanggung, sekaligus menjejaskan kesempurnaan bayi dan menganggu kesihatan si ibu.

“Seorang suami yang baik pastinya akan mengambil kira segala aspek dan melakukan semua ikhtiar sebelum melafazkan ceraii terhadap isteri,” katanya.

Mengenai perceraian menerusi WhatsApp pula, Zulkifli berkata talak akan jatuh jika dilafazkan suami kepada isteri sama ada secara jelas sekalipun tanpa niat dan juga secara kinayah (samar-samar) jika disertakan dengan niat.

“Tiada pengecualian di dalam syarak jika talak berkenaan disebutkan ketika waktu normal, bergaduh mahupun bergurau-senda. Ini berdasarkan sebuah hadith:

“Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tiga perkara yang dilakukan secara serius atau main-main memberi kesan; nikah, talak, dan rujuk.” [Riwayat Abu Daud (2194), al-Tirmidzi (1184) dan Ibnu Majah (2039).”

Jelasnya lagi, lafaz talak terbahagi kepada dua iaitu sarih (jelas) dan kinayah (samar-samar).

“Bagi lafaz sarih ada tiga perkataan yang jika disebutkan jatuhlah talak, perkataan tersebut ialah cerai, pisah dan lepas.

Seorang suami yang baik pastinya akan mengambil kira segala aspek dan melakukan semua ikhtiar sebelum melafazkan cerai terhadap isteri. DR ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI. Mufti Wilayah Persekutuan.

“Manakala lafaz kinayah adalah lafaz yang samar-samar. Sama ada jatuh atau tidak talak adalah bergantung kepada niat si suami,” katanya.

Beliau berkata, lafaz cerai menerusi WhatsApp termasuk di bahagian kinayah, bertepatan dengan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-59.

“Talak dalam bentuk tulisan yang jelas daripada suami yang ditujukan kepada isterinya secara khusus seperti melalui faksimili, SMS, e-mel dan sebagainya merupakan talak secara kinayah dan ianya adalah sah sekiranya disertai dengan niat.

“Semua penceraian hendaklah dikemukakan kepada mahkamah syariah untuk mensabitkan talak tersebut. Talak yang dilakukan dengan menggunakan alat komunikasi moden adalah kaedah penceraian yang tidak menepati adab penceraian yang digariskan oleh syarak,” katanya.

Sementara itu, Zulkifli turut berkongsi hukum isteri melarang suami berkahwin lain di Twitternya yang pernah dijelaskan pada 15 Oktober lalu.

“Hukum isteri melarang suaminya untuk berpoligami tidak berd0sa, sekiranya dibuat atas dasar nasihat, Syura demi untuk mengelakkan daripada berlakunya kezal1man dan penindasan terhadap haknya.

“Kami mengambil kesempatan ini untuk menasihatkan masyarakat agar sentiasa mendidik wanita dengan keperibadian Muslimah dan menjaga hak-hak mereka daripada ditindas atau dilanggar,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *